7. A pozsonyeperjesi vízimalom

A molnármesterség történetéből

Egészen a 20. század elejéig az emberi táplálkozás fő összetevője a gabonafélék és gabonakészítmények voltak. A gabonát őrléssel dolgozták fel, amely már az emberi civilizáció hajnalától ismert. Az első gabonatörők már i. e. a 13. században megjelentek.

Először nyomóeszközzel történt a gabona lisztté zúzása, később már forgómozgással őröltek. Az ókorban a kézi malmok elterjedtek egész Európában, a középkorban már a legtöbb háztartás részei voltak. Később jöttek az ún. száraz malmok (az ember, ill. az állat erejét használták fel), vízi malmok, amelyeket a víz ereje hozott mozgásba, és a szélmalmok (a szél erejét használták fel). A hajómalmokban a gabona őrléséhez szükséges berendezések két hajón, ill. hajókettősön voltak megépítve, melyek pontosan a folyamvidéken horgonyoztak le, így jelentősen kihasználták a víz erejét. A hajómalmok bizánci eredetűek. A Dunán ringó hajómalom legrégebbi ábrázolása egy pozsonyi metszet 1595-ből.

Historia
Hajómalom a Dunán

Molnármesterség a Csallóközben

A vízimalmok a múltban elengedhetetlen részei voltak a Csallóközi táj szépségének. Keletkezésüket lehetővé tették a Duna megfelelő természeti feltételei, továbbá a korabeli gazdasági körülmények. Kezdetben a Dunán és annak mellékágain a hajómalmok terjedtek el, melyek ún. malomkikötőkben összpontosultak. Mivel a hajómalmok a Dunán sokszor szinte egész szigeteket alkottak, megakadályozva ezzel a hajóközlekedést, így a 18. század végén betiltották működésüket, majd a 19. század végére fokozatosan szárazföldi cölöpös malmokká alakították őket. Míg a vízimalmoknál a malom úgy helyezkedett el a vízáramlatnál, hogy a víz erejének hatása a lapátkerékre optimális legyen, addig a szárazföldi cölöpös malmoknál a malomkerékre kellett vezetni a vizet. A vízáramlatot a duzzasztógát irányította, mely kerekekből és vesszőkből állt, ide a vizet egy favályú vezette. Elsősorban a Kis-Dunán volt kialakítva temérdek mennyiségű cölöpös vízimalom. A tudomány és a technika fejlődésével azonban fokozatosan feleslegessé váltak. A mai napig csak négy maradt fönn, a jókai, a pozsonyeperjesi, a dunatőkési és a tallósi. Egy vízimalom van Gútán. A felújítás után a malmokat megnyitották a nyilvánosság előtt és ma már technikai műemlékként szolgálnak.

0cfde8d1-c883-4046-b8a8-68542c15c1ba
Cölöpös vízimalom Pozsonyeperjesen
Mlynske koleso
A dunatőkési malomkő